BLOG INI TELAH DIPINDAHKAN KE

www.anakmuar.com
   

<< February 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


rss feed

Feb 10, 2006
PENGENALAN SEJARAH MUAR

PENGENALAN 

Muar yang juga dikenali sebagai Bandar Maharani merupakan sebuah bandar yang padat dengan kisah sejarah yang melakarkan perbagai peristiwa yang sewajarnya dapat memberikan kita keinsafan.

"Di sini bermula dan berakhirnya Kesultanan Melayu Melaka"

Muar pernah menjadi saksi permulaan keagungan bangsa, dan Muar juga menjadi saksi kejatuhannya.

Di bumi bertuah ini juga pernah menyaksikan kehebatan wira bangsa dalam mempertahankan maruah bangsa, negara dan agamanya yang tercinta walaupun nyawa menjadi pertaruhannya. Itulah Muar yang tercinta...

Muar sebelum dikenali sebagai Bandar Maharani Muar dikatakan mempunyai beberapa nama lain, dan nama Muar itu sendiri dipercayai berasal dari perbagai sumber seperti:

SEJARAH NAMA MUAR

TELUK DALAM - Hikayat Malim Dewa-dewa Deman:
Muar dahulunya dikenali sebagai Teluk Dalam berdasarkan ayat di dalam Hikayat Malim Dewa-dewa Deman. Teluk Dalam ini mungkin berasal dari keadaan sungai Muar yang berkualakan satu muara atau teluk yang terbuka luas.

MUAR belum bernama MUAR
MUAR bernama TELUK DALAM

MUARA - Bahasa Melayu Sunda:
Nama Muar dikatakan ringkasan bagi MUARA di dalam bahasa Melayu Sunda yang bermaksud "kuala sungai yang membuka atau meneluk luas"

MUAK - Rupabentuk Sungai:
Muar bermaksud satu rupabentuk bagi perkataan "muak" maksudnya jemu berkayuh dalam sungai yang begitu besar dan berbelit-belit.

MUAR atau MUNAR - Bahasa Hindu:
Muar ialah ringkasan daripada Bahasa Hindu "Munu" yang bermaksud Tiga dan "Ar" yang bermaksud "Sungai". Nama Muar berpunca dari nama sebuah negeri besar di Selatan India pada zaman purba yang dinamakan Muar atau Munar ('Negeri Tiga Sungai' kerana negeri ini terdiri daripada tiga batang sungai penting yang bercantum menjadi satu). Apabila orang-orang Hindu purba itu datang ke negeri ini untuk mencari emas, mereka menjumpai tiga batang sungai yang bercantum iaitu Sungai Muar, Sungai Serting dan Sungai Pahang seperti Sungai Muar atau Munar di negeri mereka. Lantas mereka menamakan sungai ini sebagai Muar bersempena nama Muar atau Munar di India.

Muar atau Bandar Maharani telah dicatatkan oleh beberapa penulis dan menjadi bahan sejarah terpenting masa kini.

Antara catatan yang melakarkan coretan sejarah Muar adalah seperti berikut:

Peta lama Portugis yang menyatakan Muar sebagai Kota Ke-2 Portugis di Semenanjung Tanah Melayu se;ain dari kota Melaka. Ia dikatakan dibina pada tahun 1604 oleh Eredia dan berbentuk segi tiga. Persoalannya ialah dimanakah ia kini?

Prapanca (1361)(Syair Nagarakertagama):
Syair terkenal Nagarakertagama - hasil tulisan Prapanca pada tahun 1361 (sami Buddha dan pendita Istana Majapahit) menceritakan Muar sebagai sebahagian jajahan takluk Majapahit oleh Hayam Wuruk dan Perdana Menterinya, Gajah Mada (1350 - 1389). Kisah ini tercatat dalam majalah JMBRAS, October, 1935, Volume XIII Part 2, muka surat 15 - 16.

Barros (1553):
Barros yang menulis dalam tahun 1553 telah mengatakan bahawa Parameswara (Paramicura) yang dihalau lari dari Temasik (Singapura) setelah ia membunuh raja negeri itu, telah lari dan berhenti di Muar dan membina sebuah kota kayu di kawasan pedalaman bernama Pagoh.

Tun Sri Lanang (Sejarah Melayu) versi Shellabear:
Sejarah Melayu pula menyatakan bahawa kerajaan Temasik (Singapura) dalam zaman pemerintahan Sultan Iskandar Syah telah dikalahkan oleh Kerajaan Majapahit. Maka Sultan Iskandar Syah telah lari ke Muar dan membuka dua kawasan di tebing Sungai Muar iaitu Biawak Busuk dan membina sebuah kota yang dinamakan Kota Buruk. Selepas daripada inilah baru Sultan Iskandar Syah berpindah dan membina Melaka. Pada tahun tahun 1488, Sultan Alauddin Riayat Syah 1 telah mangkat di Pagoh , Ulu Muar dan dimakamkan   di situ.

Tome Pires (Suma Oriental):
Parameswara iaitu Raja Palembang ditonjolkan sebagai tokoh yang membuka Melaka. Sumber ini menyingkap sejarah kemunculan Parameswara sebagai raja Palembang menggantikan ayahandanya Raja Sam Agi. Beliau diserang oleh Raja Jawa, Batara Tamavill akibat menggelarkan dirinya sebagai ' Mjeura' ( orang yang berani). Ekoran daripada itu, beliau melarikan diri ke Singapura.

Setelah membunuh wakil Raja Siam di Singapura, beliau menjadi pemerintah palsu tersebut selama 5 tahun. Oleh kerana bimbang diserang oleh Raja Siam, beliau dengan 1,000 orang pengikut melarikan diri ke Muar. Beliau menetap di sana selama 6 tahun iaitu ketika itu orang-orang Seletar mendiami Melaka.

Ortelius (1584)(Peta Lama):
Peta-peta lama seperti Peta Ortelius A.D. 1584 menunjukkan "MUAR" sebagai sebuah bandar terletak ke arah Selatan Melaka.

Linschoten (1595)(Peta Lama):
Peta Linschoten A.D. 1595 pula menunjukkan "MUAR" sebagai sebuah bandar yang berhampiran dengan negeri Melaka.

MUAR DAN SEJARAH KOMODITI

Muar di dalam sejarah Kerajaan Melayu Melaka mendapat perhatian Belanda dan Portugis kerana emas yang boleh didapati di lereng Gunung Ledang (Emas ini mengikut lagenda merupakan hantaran jambatan emas oleh Sultan Melaka untuk meminang Puteri Gunung Ledang). Muar juga suatu ketika dahulu merupakan pengeluar lada hitam dan gambir yang utama. Belanda dan Portugis menjadikan Sungai Kesang hingga ke Sungai Ledang sebagai laluan utama pengangkutan barang dagangan.

Sungai Muar di zaman dahulu telah menjadi laluan utama untuk ke Pahang kerana hulunya dikatakan terletak di Tasik Bera, Pahang. Antara lagenda yang dikaitkan dengan Sungai Muar ialah ia pernah disusuri oleh Malim Deman untuk mencari Puteri Bongsu yang dikatakan menyorok di Panchur.

MUAR SAKSI KEJATUHAN KESULTANAN MELAYU MELAKA

Sungai Muar pernah menjadi saksi kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka di tangan Portugis pimpinan Alfonso D'Albuquere pada tahun 24 Ogos 1511. Di sungai inilah angkatan Sultan Mahmud Shah mengundur diri daripada serangan Portugis. Baginda membina kubu pertahanan di Bentayan (kini tapak kubu itu dijadikan Stesen Bas Ekspress Bentayan (Bas Ekspress/Bas Pagoh) dan teksi) tetapi pihak Portugis berjaya mengesannya. Baginda dan pengikutnya melarikan diri ke Kota Biawak Busuk dan seterusnya ke Kota Pagoh (Kuala Pagoh). Kota Pagoh dikatakan antara kota yang menarik kerana diperbuat daripada tanah liat. Kesannya masih boleh dilihat sehingga kini walaupun telah terhakis ditelan zaman.

Di zaman kekuasaan Bugis (terkenal dengan lima bersaudara), Daeng Marewah, Daeng Parani, Daeng Celak, Daeng Manambun dan Daeng Kenasi dikatakan telah datang ke Muar dan menetap di Liang Batu, Lenga.

SULTAN MANGKAT DI MUAR

Sultan Alaudin Riayat Shah 1 yang pernah memerintah Melaka dikatakan telah mangkat di Pagoh, Muar. Kematiannya menjadi misteri dan lagenda. Ada yang mengatakan baginda meninggal dunia semasa datang untuk bersiar-siar manakala ada pula yang menyatakan beliau mati tercucuk daun. Beliau juga dikatakan berdarah putih dan mempunyai kaitan dengan Mahsuri di Langkawi. Bagaimanapun kesahihannya masih belum dipastikan oleh pengkaji sejarah.

'PERANG SAUDARA DI MUAR'

Daeng Ibrahim (Anakmuar)

Pertikaian antara putera Sultan Hussein iaitu Tengku Ali dan Daeng Ibrahim menghasilkan pemerintahan wilayah Muar (yang terletak di antara Sungai Kesang dan Sungai Muar) oleh Tengku Ali pada 10 Mac 1855. Ia merupakan hasil Perjanjian Persetiaan dan Persefahaman antara Tengku Ali dan Daeng Ibrahim. Perjanjian itu mengiktiraf Tengku Ali sebagai Sultan tetapi mensyaratkan gelaran itu tidak boleh diperturunkan kepada warisnya.

Tengku Ali atau Sultan Ali yang menjadi sultan Muar untuk satu generasi sahaja

'Perang Saudara di Muar' merupakan pertikaian antara Sultan Ali dan Maharaja Abu Bakar mengenai takhta kerajaan Johor dalam tahun 1870'an. British telah menyokong Abu Bakar dan berusaha mendapatkan sokongan Penghulu di kawasan Kesang. Sultan Ali bertindak balas dengan melancarkan serangan ke atas pos pertahanan Abu Bakar seperti di Lenga dan Jementah. Kekalahan Sultan Ali menyebabkan daerah Kesang dimasukkan dalam wilayah pemerintah Johor seperti yang ada pada hari.

PERASMIAN BANDAR MAHARANI MUAR

Bandar Maharani Muar Moden telah dibuka oleh Muhammad Salleh bin Perang atau lebih dikenali sebagai Datuk Bentara Luar pada tahun 1885. Ia dirasmikan oleh baginda Maharaja Abu Bakar pada tahun 1887.

Gambar Maharaja Abu Bakar: Bapa Pembangunan Johor Moden – mendapat gelaran Maharaja dari Raja Victoria pada 1868.

Bandar Muar diberi nama Bandar Maharani yang bermaksud BANDAR ISTERI MAHARAJA. Istiadat perasmian pembukaannya dilakukan oleh Maharaja Abu Bakar pada 1887 dengan upacara menanam "Azimat" di suatu tempat yang kemudiannya dikenali sebagai Tangga Batu (sekarang menjadi restoran makanan laut Muara yang terletak di tebing sungai Muar iaitu di Perhentian Bas Muar/Melaka/BatuPahat).

Gambar:'Tangga batu' merupakan Pengkalan feri Muar-Tg.Agas pada 1967. Kini ia telah tiada apabila projek Kompleks Perhentian Bas Maharani siap dibina.

Bandar Maharani telah berkembang dengan pesat dengan adanya sebuah pelabuhan kecil di Kuala Muar. Ia merupakan ibu negeri bagi negeri Muar (Muar ketika itu diberi taraf negeri di bawah kerajaan Maharaja Sultan Abu Bakar).

Masjid Jamek Muar - merupakan masjid pertama di Muar. Di buka sekitar tahun 1890 

Gambar: Di atas nama pembangunan, jambatan yang gagah ini telah 'membunuh' rezeki pemilik feri Muar-Tg.Agas.

PENGASAS BANDAR MAHARANI MUAR

DATUK BENTARA LUAR - MUHAMMAD SALLEH BIN PERANG

Muhammad Salleh bin Perang atau lebih dikenali sebagai Datuk Bentara Luar dilahirkan di Teluk Belanga, Singapura dan mendapat pendidikan di sekolah Melayu, sekolah agama dan sekolah Inggeris. Antara jawatan yang pernah disandang oleh beliau dari tahun 1856-1912 ialah:
- guru
- jurutulis kepada Sultan Abu Bakar (1857)
- Pesuruhjaya Polis Negeri Johor di Jabatan Polis (1868)
- Pejabat Hasil Dalam Negeri
- Ketua Jabatan Tanah dan Ukur
- Mahkamah

Antara sumbangan berharga beliau di dalam pembangunan Johor termasuk Muar adalah seperti berikut:
- Peta lengkap bagi negeri Johor (peta lengkap negeri di Semenanjung Tanah Melayu yang pertama)
- Menggalakkan permainan ghazal.
- Menggalakkan orang Melayu memainkan Tarian Naga.
- Menggalakkan orang Melayu menggali parit dan tali air supaya tanah sesuai untuk pertanian.
- Menghapuskan lanun-lanun di Muar pada akhir kurun Masihi ke-19.
- Membuka Bandar Maharani Muar (1885) dan Bandar Penggaram Batu Pahat (1893).

Menjelang tahun 1890 Bandar Maharani telah menjadi sebuah pusat aktiviti pentadbiran dan perniagan yang terbesar di kawasan pantai barat negeri Johor. Seorang pelancong Inggeris, Florence Caddy, pernah mencatatkan: 

" Bandar Maharani merupakan bandar yang cantik dengan penduduk-penduduknya seramai 5000 orang terdiri dari orang Melayu yang mendiami kampung-kampung di keliling bandar tersebut, dan orang Cina dan sedikit orang India yang berkedai dalam bandar itu sendiri. Bahawa bandar ini mempunyai beberapa buah bangunan-bangunan serta kilang papan dan sebuah bengkel pembuat batu bata".

Perdagangan utama di pelabuhan Bandar Maharani waktu itu ialah gambir, lada hitam, pinang kering, kelapa kering, kopi, sagu ubi dan buah-buahan. Tetapi gambir dan buah-buahan merupakan perdagangan paling utama. Menurut Laporan Tahunan Kerajaan Johor 1911 daerah Muar merupakan pengeluar hasil gambir yang terbesar sekali di seluruh negeri Johor diantara 1887 dan 1911.

Manakala pada musim buah-buahan (1911) sebanyak kira-kira tiga-suku juta buah durian, 29000 tong buah duku dan 23000 tong buah manggis telah di ekspot melalui pelabuhan Bandar Maharani. Pada masa ini setiap kapal yang keluar dari pelabuhan Muar adalah bermuatan kira-kira 25,000 biji buah durian dan bilangan kapal-kapal yang masuk itupun bertambah menjadi lima ke enam buah sehari.

MUAR - KUBU TERAKHIR SERANGAN JEPUN

11 Januari 1942

Tanggal 11 Januari 1942 menyaksikan Muar diserang dan dibom oleh tentera udara Jepun.

Serangan udara oleh Jepun (Anakmuar)

Pengeboman bandar Muar itu menandakan saat-saat terakhir kejatuhan Tanah Melayu ke tangan Jepun oleh kerana kedudukan Muar dan Johor yang strategik bagi pertahanan di Selatan Tanah Melayu. Di samping itu Muar dianggap sebagai kubu kedua selepas Kedah.

Akibat serangan ini Jepun kemudiannya telah menguasai tebing utara Sungai Muar. Sungai Muar merupakan halangan terakhir di Tanah Melayu sebelum mereka sampai di Johor Bahru.

Serangan-serangan udara tentera Jepun ini telah dibantu pula oleh kemaraan pasukan ke-15 tentera berjalan kaki Jepun yang diketuai oleh jeneral Nizhimura. Mereka melakukan serangan daripada tiga penjuru, dan terus bergerak menyusur pantai dari muara Sungai Muar menuju Muara Sungai Kesang.

16 Januari 1942

Dengan menggunakan jambatan-jambatan yang dibina di atas perahu-perahu, pasukan tentera berjalan kaki dan kereta-kereta kebal Jepun kemudiannya menyeberang Sungai Muar dan pada 16 Januari 1942 berjaya menguasai Sungai Muar sepenuhnya.

Peta lama milik askar Australia yang menunjukkan pertempuran antara askar Australia dan Jepun pada 19 Januari 1942 (Foto: www.mccallum-collection.org)

Untuk mempertahankan Muar, Inggeris telah menghantar pasukan 'Brigade ke-45 Infantry India,' dan pasukan 'Australian Imperial Force' di bawah arahan Leftenan General Bennets. Pasukan Brigade ke-45 'Infantry India' yang baru tiba dan tidak mempunyai pengalaman perang ini telah menyebabkan pasukan Jepun dapat menawan bandar Muar dengan mudah. Ini merupakan satu kelemahan Inggeris yang nyata sekali.

Rejimen ke-4 Anti Kereta Kebal Division Ke-8 Tentera Australia cuba mempertahankan kemaraan tentera Jepun di Bakri. Gambar di atas diambil pada tarikh 18 Januari 1942 (Sumber foto oleh Australian War Memorial).

Inggeris terpaksa berundur dan cuba menyerang balas di Bakri 3 , tetapi gagal. Pada 20 Januari 1942 askar yang bertahan di Bakri telah diarahkan berundur apabila suasana di Muar semakin membimbangkan. Tentera-tentera Jepun terus mara dan menawan Batu Pahat, Kluang dan Ayer Hitam.

Menyedari suasana bahaya sekiranya mereka terus bertahan di Johor, pihak Inggeris selepas bersidang di 'Pejabat Third Indian Corporations' telah mengambil keputusan untuk berundur dari Johor mulai 28 Januari 1942 atau selewat-lewatnya pada 31 Januari 1942.

Dengan pengunduran ini maka berakhirlah pertahanan British di Tanah Melayu. Kejatuhan Muar ke tangan Jepun telah mematikan harapan mereka untuk menyekat kemaraan Jepun. Malah tidak keterlaluan kalau dikatakan dengan kejatuhan Muar, pintu bagi penguasaan seluruh Tanah Melayu telah terbuka. Jepun hanya menunggu masa untuk terus mara ke Singapura.

PERISTIWA BUKIT KEPONG

Balai Polis yang menjadi kenangan kehebatan wira bangsa


Map of This Spot


Posted at 03:29 pm by anakmuar

KTM
March 24, 2012   10:35 PM PDT
 
Saudara jawa... nape ckp org muo, x ckp org johor??? sbb muo asalnye ade kerajaannye sendiri...
safar
September 26, 2011   01:32 PM PDT
 
salam. bagus maklumat tu. izinkan saya tepek kat umah dan blog saya: homestaypagohjaya. tq
spark
September 29, 2010   06:57 PM PDT
 
Menarik...
minta share sdikit information...
aduka
August 12, 2010   02:01 PM PDT
 
saya amat berbangga kerana di lahirkan di muar johor...saya menuntut degree di uitm shah alam...dlm bidang park manager...harap2 dpat la kjew di muar...amin,...
ParitPayongMuar
August 10, 2010   01:15 PM PDT
 
Aku pernah buat cerita sejarah muo masa buat diploma UTM. Rupanya banyak input yang aku tertinggal. TQ bg input2 tu.Bertambah ilmu dan pengetahuan aku.Marilah kita semua anak muar jati,makmurkan semula bumi muar seperti sejarah asalnya...
mukfa_88
May 26, 2010   09:28 PM PDT
 
Muar cukup hebat pd zaman dahulu...
hidup muar!!!...
Walaupun tidak menetap di Muar...
Muar tetap di hati ini...
zul
May 8, 2010   01:22 PM PDT
 
diharap pihak-pihak tertentu dapat lebih prihatin kesan-kesan sejarah terutama dijadikan stesen bas dan restoran
Name Along Lela
April 19, 2010   11:04 PM PDT
 
Terima kasih kepada penulis. Teruskan hasil kerja baik tuan.
m.asrul
April 16, 2010   11:32 PM PDT
 
byk e sejarah muo...termasuk gak tmpt aku..pagoh..
azura
August 4, 2009   05:58 PM PDT
 
saya dilahirkan di hospital daerah muar pada 1984 sehingga kini parit bunga menjadi rumah kenangan bagi kami. Kami adalah gugusan terbesar di johor
encem
May 10, 2009   11:36 PM PDT
 
letakla gamba rumah pasung tu??/
encem
May 10, 2009   11:31 PM PDT
 
letakla gamba rumah pasung tu??/
faRaH
May 1, 2009   01:11 PM PDT
 
x sngke mua ad sjarah
gk ek,..=)
yuedee
February 27, 2009   08:55 AM PST
 
aku anak muar sejati...HIDUP MUAR!!!!!
zam
April 8, 2008   05:01 AM PDT
 
aku anak kelahiran muor walaupun aku dok kota tinggi.disamping tumpang bangga anak muar jadik artis spt ramlah ram ,alam kadir astro dan jaafar onn.
ANEESHAA
October 8, 2007   08:48 PM PDT
 
BU Bu bu BU bU bu.........
Name
September 20, 2007   11:31 PM PDT
 
dpt kn banyak lg pic...
nana
June 24, 2007   05:41 PM PDT
 
fuyoooh macam - macam ada....hidup orang muor...
sempoi
May 14, 2007   10:23 PM PDT
 
SAYA BERASA GEMBIRA APABILA MEMBACA SEJARAH MUAR INI
sempoi
May 14, 2007   10:22 PM PDT
 
assalamualaikum, semua. apa habaq
Nisha
March 26, 2007   04:00 PM PDT
 
Ayah saya orang sg mati, sementara ibu pula dr kesang tasek tak sangka sejarah muar hebat tahniah pada yg mengkaji & membina laman web ini. Sekarang ni saya masih d Selangor insyaallah dlm masa akan balik bermaustatin d Muar
nasa
March 15, 2007   02:43 PM PDT
 
anak jati muar aku ni.. aku xpercye sjrh muar camni hebat sekali... aku bangga dengannya.. smge muar menjadi kawasan yang maju setaraf dengan BANDAR RAYA yang ada di Malaysia ini. AMIN!!!!
heart88
January 19, 2007   11:15 AM PST
 
banyak gak cter tntg muar ni ek...
lempor
January 1, 2007   02:22 AM PST
 
Selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha pada seluruh warga muar yang menyambutnya pada 31/12/06.Saya di Riyadh menyambutnya sehari lebih awal pada 30/12/06....Tak lupa juga Selamat Tahun Baru 2007
lempor
December 29, 2006   08:45 PM PST
 
saya anak muor amat berbangga dengan 'anakmuar dot com' ni.walaupun saya dah kerja kat riyadh, tapi sentiasa mengikuti berita muar ni.sekarang ni pulak dah kena banjir.sempati saya kepada orang muar yang mejadi mangsa banjir.sejarah muar juga dapat diketahui melalui bekas sekolah saya tu'sek men tengku mahkota parit raja....tahniah untuk smtm......teruskan usaha murni anda semua.dapat kiranya disiatkan gambar banjir dimuar untuk dikongsi pengalaman bersama.....terimakasih kepada 'anakmuar dot com' kerana memberi ruang saya menulis sepatah dua kata.
lempor
December 29, 2006   08:44 PM PST
 
saya anak muor amat berbangga dengan 'anakmuar dot com' ni.walaupun saya dah kerja kat riyadh, tapi sentiasa mengikuti berita muar ni.sekarang ni pulak dah kena banjir.sempati saya kepada orang muar yang mejadi mangsa banjir.sejarah muar juga dapat diketahui melalui bekas sekolah saya tu'sek men tengku mahkota parit raja....tahniah untuk smtm......teruskan usaha murni anda semua.dapat kiranya disiatkan gambar banjir dimuar untuk dikongsi pengalaman bersama.....terimakasih kepada 'anakmuar dot com' kerana memberi ruang saya menulis sepatah dua kata.
lempor
December 29, 2006   08:42 PM PST
 
saya anak muor amat berbangga dengan 'anakmuar dot com' ni.walaupun saya dah kerja kat riyadh, tapi sentiasa mengikuti berita muar ni.sekarang ni pulak dah kena banjir.sempati saya kepada orang muar yang mejadi mangsa banjir.sejarah muar juga dapat diketahui melalui bekas sekolah saya tu'sek men tengku mahkota parit raja....tahniah untuk smtm......teruskan usaha murni anda semua.dapat kiranya disiatkan gambar banjir dimuar untuk dikongsi pengalaman bersama.....terimakasih kepada 'anakmuar dot com' kerana memberi ruang saya menulis sepatah dua kata.
lempor
December 29, 2006   08:41 PM PST
 
saya anak muor amat berbangga dengan 'anakmuar dot com' ni.walaupun saya dah kerja kat riyadh, tapi sentiasa mengikuti berita muar ni.sekarang ni pulak dah kena banjir.sempati saya kepada orang muar yang mejadi mangsa banjir.sejarah muar juga dapat diketahui melalui bekas sekolah saya tu'sek men tengku mahkota parit raja....tahniah untuk smtm......teruskan usaha murni anda semua.dapat kiranya disiatkan gambar banjir dimuar untuk dikongsi pengalaman bersama.....terimakasih kepada 'anakmuar dot com' kerana memberi ruang saya menulis sepatah dua kata.
Det
December 4, 2006   04:19 AM PST
 
Ketika brtugas di Muar 95-99 web site nie blm ade, tp skrg sy dh blk ke ng Kedah dan dpt mngikuti sej Muar melaluinya. Sy selalu rindukan Muar. Tahniah utk penulisnya.
Sharul
November 1, 2006   04:08 PM PST
 
Sekalong tahniah kpd pencipta laman web ini.Sebagai anak jati Muar,kelahiran Bkt.Gambir,saya mengalu-alukan kpd sesiapa yang tahu sejarah Bkt.Gambir atau mukim-mukim lain di Muar agar dapat menyumbangkan dlm web ini bagi tujuan renungan terutamanya kpd generasi muda kini.
Anak Melayu
October 30, 2006   07:50 AM PST
 
Akulah satunya anak muo yang tak mengaku muo. hahahaha.. apasal ek.. aku pun tak tau. tapi dalam hati memang aku bangga jadi org muo.
Mat Kentang
October 19, 2006   08:40 PM PDT
 
Napa blog anak muor ni tak ada cerita tentang kehebatan Sultan Ibrahim Johor suka berburu di Kg. saya Kg. Parit Sawah, Kg. Kurnia Sakti, Kundang Ulu Muar dan ada satu Kampung lagi namanya Bukit Tengkorak. Kehebatan Sultan Ibrahim ni kalau berburu harimau Baginda boleh membuat Pak Belang ni tunduk terketar-ketar dan terus masuk dalam kandang yang Baginda bawa. Ada Komen?
Mat Kentang
October 19, 2006   08:35 PM PDT
 
Askum, aku bangga jadi 'anak muor' Istimewanya akan muor kat mana-mana dalam negeri ke luar negeri akan kata aku anak muor
jawa
October 18, 2006   10:30 AM PDT
 
nak tanya skit la..biasanya kalau orang tanya "kau orang mana"... "saya orang muor" kenapa tak jawap "Johor"..ada komen tak?
SHAH
September 27, 2006   08:07 AM PDT
 
wah aku kagum dgn sejarah tempat aku lahir.rupa2nye muar kaya dgn sejarah ketika dahulu kala.HIDUP MUAR
Yacht
September 12, 2006   05:10 PM PDT
 
Sebagai anak rantau, amat tersentuh apabila aku membuka blog ini. Satu usaha yang amat dibanggakan. Memang benar, Muar penuh dengan kisah yang mana jika tidak digali dan dipamer kepada umum ia bakal dilupakan orang termasuk anak-anak jati Muar sendiri. Terima kasih dan syabas kepada mereka yang mengusahakannya...
Abang J4
September 1, 2006   01:34 PM PDT
 
di Mukim Bukit Kepong, selain cerita perang, cerita tentang harimau jadian "MAK KEMBANG" bagai mana pula? penulis kena cungkil dan bertemu dengan penduduk tersebut untuk terus membongkarkan sejarah ini. Selamat maju jaya.
Abang J4
September 1, 2006   01:34 PM PDT
 
di Mukim Bukit Kepong, selain cerita perang, cerita tentang harimau jadian "MAK KEMBANG" bagai mana pula? penulis kena cungkil dan bertemu dengan penduduk tersebut untuk terus membongkarkan sejarah ini. Selamat maju jaya.
anak jelapang padi
August 30, 2006   07:22 PM PDT
 
bagus la hang nie......
ada semangat anak johor.....
teruskan usaha anda..........
Sarah Adli Shah
August 25, 2006   11:49 AM PDT
 
Saya amat berterima kasih kepada pengarang laman web ini kerana informasi di laman web ini banyak menolong saya dalam menguruskan salasilah kehidupan ayahanda saya, anak jati Muar yang pernah berkhidmat di dalam tentera jepun, berkhidmat dengan sultan johor dan mengingati fakta-fakta yang telah banyak beliau lupa disebabkan keuzuran beliau kini.
NameMr Kebib
August 24, 2006   03:09 PM PDT
 
Tahniah,Kpd pengarang laman web,pesan kpd anak Muar pertahankan tanah daerah ini drpd di jual kpd org cer. TQ
Muorian
August 4, 2006   12:19 AM PDT
 
walla weh.. aku suke giler bc sejarah muor nih. baru ni aku tau betapa muor ni penuh dgn sejarahnye.. (selama nie aku tau sket je..yelah result sejarah spm pun x gempaq mane..hehe). tp lepas bc nih aku mmg kagum. kpd editor, tambah lg citer2 yg best. nanti kalo ader input lg aku inform kat cni yerk...
waheeda76
July 15, 2006   11:40 AM PDT
 
wah...as anak muo aku kagum lah dgn usaha pencipta web nih!! tahniah la...tp lagik baik klu profail pereka cipta web ni di tunjukkan barulah World!! teruskan usaha anda.bangga tul lah jadik anakmuo nih!!
matkecepu
July 14, 2006   08:21 PM PDT
 
terima kasih kepada editor.. seronok pulak aku baca sejarah muar tu.. tapi aku rasa banyak perkara lain yg best kat muar tu... kalau rajin tulislah lagi.. TQ
matkecepu
July 14, 2006   08:21 PM PDT
 
terima kasih kepada editor.. seronok pulak aku baca sejarah muar tu.. tapi aku rasa banyak perkara lain yg best kat muar tu... kalau rajin tulislah lagi.. TQ
silah
June 21, 2006   07:00 PM PDT
 
bila lg penulis nak wat cerita ttg kg-kg yg ada kat muo ni plak??
zul
May 24, 2006   12:35 AM PDT
 
apakah sebab & bagaimana Sultan Alaudin pergi ke pagoh adakah bersiar-siar, berselisih faham mengenai takhta, berjumpa bomoh atau ada sebab lain dan mengapa ada arkifak lama di tapak masjid kg. raja, pagoh
Muarian
May 16, 2006   07:38 AM PDT
 
what a VERY IMPRESSIVE thing. i luv it!
proud to be MUARIAN!!more....more...more..history about muar??

muor76
April 29, 2006   12:36 PM PDT
 
ermm yg kapalterbang tu... bukan kapalterbang jepun yerkk! tu kapalterbang us... cuba check lambang dia..
Da geram
April 27, 2006   09:12 PM PDT
 
Letak la gamba...Puas la sikit!!!!!!!
amir SEDAR
April 26, 2006   07:11 PM PDT
 
Betul ke nak buat muvi.. nak join bleh
abong
April 21, 2006   03:41 AM PDT
 
Insallah kalau ada rezeki...sejarah pasal muo akan difilemkan..but buat masa nie msih tak cukup info untuk menjadikan sejarah pasal muo nie dlm bentuk filem...

lagipun susah sgt nak carik dana nak buat filem nie...sapa2 yang ada idea/skrip atau apa saja info utk menjadikan sejarah muo nie dilayar perak..contact la aku...abongroup@yahoo.com.my
joel
April 18, 2006   06:41 PM PDT
 
what a VERY IMPRESSIVE thing. i luv it!
proud to be MUARIAN!!more....more...more..history about muar??

ps:i luv the picture of australian soldiers in BAKRI..ermm..luv it!
rin
March 16, 2006   01:40 PM PST
 
mestilah sapa org muo mesti berbangga sbb ada sejarahh..
as anak jati muo i begitu sayang dgn bandar maharani yg kini telah berubah ceria bangunannye..HIDUP MOU..
Name
March 13, 2006   02:54 PM PST
 
hai
Name M.Salim
March 13, 2006   02:17 AM PST
 
Sunguh pun saya berkerja di KL ,saya tetap mempuanyi sebuah di deaarah Muar,ini kerana saya berasal dari Dearah Muar,amat sayang hendak tinggalkan Dearah Muar, kesempatan tidak berkerja 3 atau 4 hari dalam seminggu saya akan balik ke rumah saya di Muar.
Murni
February 7, 2006   05:21 PM PST
 
tuan penulis... tq very big.. bila nak tambah lagi.. takan ni jer?
aSSM003
February 5, 2006   03:24 PM PST
 
dah lama aku tak gi Mu
Murni
February 4, 2006   08:30 PM PST
 
aku tak sangka sejarah muar begitu hebat rupanya
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home